Menu

Fietsvakanties als passie

In de zomer van 2018 reed ik een ronde Ierland. Naast het voeren van mijn bedrijf Andalusië Fietsreizen maak ik in mijn vakantie graag lange afstandsritten. Terwijl bijna heel Europa zuchtte onder de hitte reed ik ongeveer 1.300km langs de Ierse kusten in voornamelijk koel en soms regenachtig weer. Ierland stond om de een of andere reden al lang op mijn lijst maar het kwam er tot 2018 nooit van. Wat me trok was het groen van Ierland. Tijd om er eens te gaan kijken en hoe kan dat beter dan op de fiets!

 De route

Voor mijn tocht heb ik als leidraad de gids van Benjaminse uitgeverij gebruikt “de groene ronde van Ierland”. Op een aantal plaatsen heb ik een eigen route gekozen. De route voert je over prachtige, stille maar vaak ook steile wegen. Als alternatief heb ik vaak de R-wegen gebruikt die wat directer zijn en wat vriendelijker terwijl het toch rustige wegen zijn. De N wegen zijn toegankelijk voor fietsers maar heb ik alleen in geval van nood gebruikt. Ze zijn te druk om nog prettig te kunnen fietsen.

 De fiets en bepakking

Voor mijn rondreis maakte ik gebruik van een Toering fiets van Trek, model 920. Het is een prettige fiets met goede stevige dragers waarvan ik de voordrager heb verwijderd omdat ik deze niet gebruik. De fiets komt met 2” banden en in de vorken passen nog bredere banden. Zelf heb ik 2’ Tubeless banden gebruikt die ook geschikt zijn voor off-road ritten. Enige minpuntje van de fiets dat ik heb ontdekt zijn de kabels die op de voorvork de lak beschadigen. Het verdient aanbeveling de vork preventief te beschermen met transparante zelfklevende folie.

 Overnachtingen

Voor mijn overnachtingen heb ik hoofdzakelijk B&B’s gebruikt. Deze zijn overal langs de route in ruime mate te vinden. Omdat ik na een dag fietsen geen trek meer had om voor het diner opnieuw te fietsen heb ik steeds voor B&B’s in de dorpen gekozen. Heel veel bars en restaurants hebben tevens een B&B. De kwaliteit varieert enorm, van heel basic tot zeer luxe. Het eten is er eigenlijk altijd goed maar wel veel en stevig.

 Vooruit boeken is voor individuele reizigers niet nodig maar in de zomer sta je soms wel voor verrassingen. Zo waren in Galway de grootste paardenraces van Ierland en Engeland met grote drukte tot gevolg. In Waterford kwam ik in een meerdaags straatfestival terecht. Reuzegezellig maar de accommodatie was wat lastiger te vinden. En tot slot was er in augustus een bankholiday en ook dat maakte vooral op de zaterdag een kamer vinden wat moeilijker. Maar doorgaans ging het vinden van een kamer heel gemakkelijk.

 Een voor mij niet onbelangrijk onderdeel van mijn vakantie is het drinken van een lekkere kop koffie onderweg. Grote lunches kunnen mij niet bekoren maar voor een goede cappuccino of Macchiato ben ik altijd te vinden. In Dublin en Belfast vind je voldoende hippe en goede tenten. Onderweg blijken de meeste supermarkten en tankstations goede apparaten te hebben. Met name bij Supervalu en Centra vond ik de koffie erg lekker.

 Geoefendheid

Ierland is een prachtig land voor de geoefende fietser. Alhoewel de hellingen zelden lang zijn gaat het wel continu heen en weer en regelmatig pittig steil (8 tot 12%). Een heel enkele keer ging het zelfs tot 15% en eenmaal tot 18%. Dat maakt het vrijwel onmogelijk een lekker dagritme te vinden. Het is, zeker met de bagage op je fiets, continu werken. Kortom, het is schitterende natuur maar je basisconditie moet goed zijn en je moet niet bang zijn om te klimmen.

 Het landschap

Ierland is prachtig! Eigenlijk niets aan toe te voegen omdat je toch niet onder woorden kunt brengen wat je gezien hebt. Ierland is absoluut zo groen als je verwacht en de nationale parken zijn betoverend mooi. De hele westelijke kustlijn is erg bijzonder en vaak kun je vlak langs de kust fietsen en de branding horen. Door het golvende tot bergachtige karakter van het landschap heb je regelmatig wisselende vergezichten. De stadjes en dorpen zijn vaak eenvoudig maar ook heel mooi en rustig.

 Ik heb er weer van genoten en ga deze winter eens rustig plannen maken voor de zomer van 2019!