Menu

Ronda is nog relatief onbekend bij de toeristenmassa en daardoor is het kleinschalig en bijzonder, maar kent tegelijkertijd een rijke historie. Balancerend op de rand van een honderd meter diepe kloof en ingeklemd tussen de Sierra de las Nieves en Sierra Grazalema verleidt Ronda eenieder die het stadje nadert. Ronda’s ligging is bijna absurd; alsof een grote reus ooit een mes in het landschap heeft gezet en Ronda daarbij doormidden heeft gekliefd. De kloof, El Tajo, is zó recht en zó diep dat het amper voor te stellen is dat deze door erosie van een rivier (Río Guadalevin), die meer op een kabbelend beekje lijkt, is ontstaan.

 

Geschiedenis:

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch. Maar met name de rotstekeningen in de Cueva de la Pileta gaan terug tot 24.000 jaar geleden. Na de Feniciërs en de Grieken noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had.

 

Tijdens de Moorse overheersing kreeg Ronda een belangrijke rol hetgeen terug te zien is in de talrijke belangrijke historische bouwwerken. Een van de fraaiste voorbeelden zijn de Arabische baden van Ronda. Deze zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Er is een fraaie audio visuele presentatie die een beeld geeft van het leven tijdens de Moorse periode.

 

In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen. In de arena (bullring) is het museum gehuisvest waar je deze geschiedenis kunt bekijken.

 

De bruggen van Ronda:

Er liggen drie bruggen over de rivier:

•       Puente romano, Puente arabe of Puente San Miguel

•       Puente viejo (“oude brug”)

•       De beroemde Puente nuevo (“nieuwe brug”)

In 1616 werd de Puente viejo, een brug met een enkele boog over de Tajo de Ronda gebouwd, die de eerder ingestorte Puente romano verving. De bouw van de Puente nuevo werd begonnen in 1751 en duurde 42 jaar. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda.

 

Wil je wat meer van Ronda en zijn historie leren kennen. Schrijf je tijdens je bezoek aan Ronda bij de VVV (oficina de turismo) in voor een stadswandeling!