Menu

La casa del rey moro

Fietsvakantie RondaOp de rustdag van je fietsvakantie is la casa del rey Moro – Het huis van de moorse koning – een leuke attractie om te bezoeken. Het gebouw is een 18e paleis in het oude, Arabische, stadsdeel van Ronda. In het complex zit een mijn van Arabische oorsprong voor de watwerwinning. In 1943 is het compex tot cultureel erfgoed benoemd. Als je vanaf de plaza España over de punten nuevo loopt sla je direct linksaf. De klinker weg loopt steil naar beneden en kan bij regen glad zijn. Na 500m vind je aan je linkerhand de entree naar de terrastuinen van het complex.

De mijn

De mijn, la mina, is een islamitisch werk dat afdaalt naar de bodem van de kloof waar de rivier de Guadalevín stroomt. De mijn werd gebouwd door een natuurlijke spleet te gebruiken waarin een trap is uitgehouwen in de rotsen. De trap telt meer dan 200 treden en daalt ruim honderd meter af tot het niveau van de rivier. In het interieur bevindt zich een reeks kamers, van stortbakken tot kamers, die werden gebruikt als kruitvat en graanafzetting. Ben je eenmaal beneden dan sta je op een rooster vlak boven het water. Op dat moment zie je aan de steile wanden hoe diep de kloof is. Een betoverend gezicht en het onderstreept wat een enorm werk het is geweest om de trap aan te leggen.

De tuinen

De mijn en de waardevolle terrastuinen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken (entree). Het huis van de Moorse koning (Casa del rey Moro), dat dit islamitische werk, huisvest verkeert in te slechte staat en kan helaas niet worden bezocht. Er zijn nog steeds plannen om het gebouw te renoveren en er een luxe hotel te huisvesten. De fraaie tuinen, met constante aanwezigheid van water in fonteinen en kanalen, zijn ontworpen en in 1923 gebouwd in opdracht van de hertogin van Parcent. Op de terrassen heb je een prachtig uitzicht over het dal.