Menu

Klimaat in Ronda?

Ja, hier in Ronda zijn we nu (januari 2017) blij dat het gaat regenen. Het klimaat in Ronda is een droog landklimaat. De winter is de tijd van het jaar voor neerslag. Maar een periode van bijna anderhalf jaar is het erg droog geweest. De winter 2016 – 2017 is er wel met enige regelmaat wat neerslag geweest maar absoluut onvoldoende. De laatste neerslag van voldoende betekenis is in mei 2016 gevallen. Gevolg, de velden zijn erg droog maar ernstiger is dat het peil van de stuwmeren de laagste stand in 20 jaar heeft bereikt. De stuwmeren zijn in een groot deel van Spanje, naast het opwekken van elektriciteit, bestemd voor de watervoorziening voor de grote steden. Dus nu er eindelijk weer echte regendagen voorspeld worden zucht iedereen dat het ook nodig is. Hoe ziet het weer in Ronda en omgeving door het jaar er nu uit? Altijd goed om te weten zodat je goed voorbereid naar Rond komt en je kleding er op af kunt stemmen.

Januari en februari

Dit zijn de echte wintermaanden. In deze streek betekent dat koude nachten en vaak zonnige dagen. Met koude nachten wordt bedoeld dat er af en toe zelfs nachtvorst mogelijk is. Overdag kan de temperatuur oplopen tot rond de 15 graden. Neerslag is in deze periode goed mogelijk maar zelden meer dan twee dagen achter elkaar. Met name de amandelbloesem is op diverse plaatsen al te zien.

Maart en april

De voorjaarsmaanden kenmerken zich doordat de zomer zich voorzichtig begint aan te kondigen. Heel geleidelijk lopen de temperaturen wat op maar de uitschieters zijn nog groot. Dat betekent dat er al een dag van 20 graden tussen kan zitten maar ook van 12 graden. En als je dan bedenkt dat je op 700m hoogte je ritten start is het verstandig goede warme kleding bij je te hebben. Ook een regenjack is in deze tijd van het jaar nog geen overbodige luxe. In de bermen ga je nu al heel veel gele brem zien, et afstand plant die het langste in bloei staat.

Mei en juni

Dit zijn de mooiste maanden voor wat betreft de kleuren in de natuur. In het klimaat van Ronda begint een regendag een steeds grotere uitzondering te worden maar kan zeker nog voorkomen. Op de warme dagen lopen de temperaturen nu al hoog in de 20 graden op. Ook de nachten zijn beduidend minder koud en de dagen dat je zonder mouwstukken (kort – kort) kunt vertrekken nemen snel in aantal toe. In de tweede helft van juni kan de temperatuur al boven de 30 graden komen. In de loop van de maand mei komen overal de klaprozen in bloei te staan ten teken dat de zomer er nu echt aan komt. Maar de hele maand juni blijven de velden nog groen.

Juli en augustus

In juli en augustus tref je de warme maanden in Ronda maar omdat de lucht erg droog is doordat je op 700m hoogte zit is het nog goed te doen om te fietsen. Je zult wel een stuk vroeger moeten gaan vertrekken om voor de grootste warmte weer binnen te zijn. De middagtemperaturen lopen tot ca. 35 graden op maar de luchtvochtigheid loopt terug richting de 30 procent. Zelfs als je vroeg vertrekt moet je voldoende water meenemen en zorgen dat je onderweg voldoende bijvult. Je begrijpt het al, in deze maanden valt ere geen druppel regen.

September en oktober

Voor sommige mensen zijn dit de meest fantastische fietsmaanden. Begin september is het nog behoorlijk warm maar al snel volgt de weeromslag, meestal met enkel regendagen. Vanaf dat moment geniet je van heerlijke koel maar zeer aangename ochtenden en warme middagen. Het grote voordeel is dat je de avonden nog heerlijk buiten kunt zitten omdat de temperaturen nog boven de 20 garden blijven. Tegen het einde van oktober volgt nog een weeromslag die de winter aankondigt. De kleuren van de natuur zijn langzaamaan verdwenen en alle velden zijn nu wel dor maar hier en daar zie nog bloemen.

November en december

En met deze maanden zijn we in het echte najaar aangekomen met een aanzienlijk grotere kans op regen. Kom je in deze maanden in Ronda fietsen neem dan voldoende warme kleding mee en een regenjack. Toch zijn er nog veel heerlijke fietsdagen waarbij de temperatuur in de middag richting de 20 graden gaat. Wat dat betreft is het klimaat in Ronda ideaal voor fietsvakanties. De (loof-) bomen gaan nu ook de herfstkleuren aannemen en met name in het dal van de kastanjes levert dat fantastische plaatjes op.

Kortom, als je je aanpast kan er het hele jaar gefietst worden in de bergen rondom Ronda. Zelf train ik de hele winter door om een goede basis voor het seizoen te leggen. De Tacx heb ik definitief opgeborgen. Dat is de grote charme van Andalusië en Ronda in het bijzonder. Nieuwsgierig geworden? Kom het zelf eens proberen en lees meer over de mogelijkheden.