Menu

El Caminito del Rey

Hoog boven ons cirkCaminito del reyelen de gieren tegen een staalblauwe lucht. Achter en voor ons kronkelt het smalle pad van houten liggers tegen de bergwand en ruim 100m onder ons stroomt de rivier “El Chorro”. We maken de wandeling over dit beroemde en mooiste pad van de hele streek en verbazen ons bij elke bocht opnieuw. Onvoorstelbaar dat dit riviertje in miljoenen jaren deze kloof heeft uitgesleten. We wandelen van de noordkant van restaurant “Oasis” naar de zuidkant naar het gehucht El Chorro. De wandelrichting is verplicht en dat is maar goed ook. Op diverse plaatsen is het pad erg smal en wandelaars in twee richtingen zou voor problemen zorgen.

Het pad is tussen 1901 en 1905 gebouwd als verbinding voor de hydro-elektrische centrales voor onderhoud. Het pad dankt zijn naam aan de opening door koning Alphonso die de wandeling ook maakte. Al snel werd het pad bij de lokale bevolking erg populair en bood de inwoners van de diverse dorpen aan weerszijden van de bergen de mogelijkheid met elkaar in contact te komen. Eind van de 20e eeuw raakte het pad sterk in verval en werd een levensgevaarlijk avontuur. Letterlijk want er deden zich enkele dodelijke ongevallen voor. Dat heeft ertoe geleid dat het pad in 1992 afgesloten werd maar waaghalzen bleven het proberen. Eindelijk in 2014 werd het pad volledig gerenoveerd en in zijn huidige staat gebracht. Het resultaat is verbluffend mooi en prachtig gedaan. Het pad strekt zich over 5 km uit van de noordelijke ingang tot de zuidelijke uitgang. Vanaf de tunnel bij de weg aan de noordzijde is het 2,5 km wandelen door de bossen dus in totaal is de wandeling 7,5 km. Op het eindpunt aangekomen staan de bussen klaar die elk half uur wandelaars terugbrengen naar de noordzijde. Je kunt de auto dus neerzetten waar je wilt, het vervoer is geregeld. Vanuit Málaga is El Chorro ook goed bereikbaar per trein, het heeft een treinstation met dezelfde naam. Het is handig om entreekaarten (€ 10,-) voor de wandeling online vooraf aan te schaffen omdat het op sommige dagen in het weekend erg druk kan zijn. Op weekdagen zal dat doorgaans meevallen. Kinderen tot 8 jaar mogen niet over het pad lopen. Na de wandeling naar de zuidzijde zijn er in El Chorro diverse bars en restaurants om de inwendige mens weer te versterken.

Na een korte wandeling vanaf de tunnel komen we bij de noordingang. Hier worden de tickets gecontroleerd en krijgen we de verplicht te dragen helm. Nog een korte uitleg over de regels op het pad en iedereen gaat in zijn eigen tempo de wandeling beginnen. Maak je vooral niet druk over het tijdstip dat op je ticket staat, daar let niemand op en het is zeker geen groepswandeling met begeleiding. Na 200m loop je het eigenlijke pad op en bevindt je je direct op grote hoogte boven de rivier. Zowel de aanleg als de renovatie zijn heel moeilijke klussen geweest. Bij de renovatie zijn helikopters ingezet en alpinisten om de werkzaamheden uit te voeren. Op heel veel plaatsen zie je nog de restanten van het oude pad en je kunt je voorstellen dat dat een griezelige bedoening is geweest. Nu is het een prachtig en superveilig pad met op elke kilometer een “bewaker” die herkenbaar is aan zijn oranje helm. Halverwege loopt het pad een deel door bossen in een veel wijder deel van de kloof (Desfiladero de los Gaitanes) om het laatste deel weer tussen de indrukwekkende wanden van de kloof te lopen. Daar volgt ter afsluiting het meest spannende deel van de wandeling. Via een stalen hangbrug steek je de kloof over en op dat moment word je je pas echt bewust van de hoogte. De brug is natuurlijk superveilig en toch kan ook ik de neiging niet bedwingen de rand goed vast te houden. Aan de andere zijde volgt nog een spectaculair deel waar het pad echt tegen de rotswand geplakt zit. En dan passeren we de uitgang al om de laatste kilometer weer terug te wandelen naar het bezoekerscentrum waar we onze helm in kunnen leveren en naar de welverdiende koffie kunnen. We zijn een fantastische ervaring rijker! Kom je naar Andalusië, bijvoorbeeld voor mijn fietsvakantie, dan moet je dit pad echt gezien en gelopen hebben.