Menu

Veilig fietsen in de bergen

by | mrt 13, 2017

Waar let je op bij veilig fietsen in de bergen?

Je fiets
Deze moet om te beginnen natuurlijk goed in orde zijn. Controleer je fiets op de volgende 4 punten en ga bij twijfel naar je fietshersteller.

 1. Zijn je remblokken niet versleten en op de juiste plek op de velg?
 2. Heb je geen speling op het balhoofd?
 3. Lichtste versnelling checken op de stand van de derailleur (raakt de spaken niet)
 4. Bandenspanning: lichaamsgewicht/10 waarbij minimaal 7 bar en max. 8,5 bar.

Klimmen
Als je het klimmen beheerst is het erg leuk. Met de onderstaande tips helpen we je om het wat gemakkelijker te maken.

 1. Handen op het stuur, evt. afwisselen met staan om rug te strekken. Niet aan het stuur trekken, dan lichter schakelen.
 2. Ritme zoeken (waar mogelijk) Cadans 60-80 omwentelingen. Schakelen om trapfrequentie gelijk te houden. Niet bang zijn om laatste tandje te gebruiken.
 3. Zorgen dat je binnen marges blijft van hartslag en ademhaling. Tijdens klim moeilijk herstellen. Optimaal gebruik maken van makkelijkere stukken. Let op: Andalusië is zwaarder dan Alpen door de vele wisselingen en de lange week.

Dalen
Dalen is de reden dat we ons zoveel inspanning getroosten tijdens het klimmen. Maar dan moet het wel veilig gebeuren. Met deze tips ben je al een tuk veiliger aan het dalen.

 1. Houding: altijd onder in de beugel. Betere remkracht en je stuitert niet van je stuur bij een hobbel of steen. Je ‘hangt’ in het stuur dus deze schiet niet uit je hand en je drukt jezelf goed achterop het zadel. Gebruik armen als vering.
 2. Remkrachtverdeling: 50%-50%. Voorrem heeft veel meer remkracht mits goed gebruikt. Slippen of over stuur heen vliegen. Pompend remmen
 3. Altijd 1 been naar beneden om druk uit te oefenen, zeker in bochten. Dan buitenste been naar beneden. (voorkomt dat trapper aan de grond komt) Bocht inkijken om vloeiende bocht te rijden.
 4. Zwaar schakelen en mee-trappen voor ontspanning en stabiliteit.
 5. Ideale daalsnelheid: de snelheid waar je je veilig bij voelt.

Je gedrag
Jijzelf bent natuurlijk de belangrijkste factor in je veiligheid (en die van anderen). Overschat je mogelijkheden niet en help anderen ook veilig thuis te komen.

 1. Op hoofdwegen achter elkaar blijven. Gebruik maken van treintje rijden.
 2. In afdalingen niet te dicht in elkaars wiel zodat je eigen blikveld altijd vrij is.
 3. Elkaar waarschuwen voor gaten etc.

 

Ger
Oprichter

Ik ben eigenaar en oprichter van Andalusië Fietsreizen. Sinds februari 2011 begeleid ik mijn gasten door de bergen rondom Ronda. Als gepassioneerd fietser heb ik vele streken in Europa (en Noord Amerika) mogen bezoeken op de fiets.

1 Comment

 1. levende geschiedenis

  goed artikel, heel erg bedankt

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.