Menu

Fietsontbijt

by | mrt 13, 2017

Fietsontbijt: een goed begin is het halve werk

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. 10 tot 15% van je dagelijkse benodigde energie en voedingstoffen moet je uit je ontbijt kunnen halen.  Als wielrenner vraag je vaak veel van je lichaam, zowel bij lange toertochten als bij korte intervaltrainingen. De juist samengestelde voeding kan je fietsprestaties helpen verbeteren.

’s Ochtends als je wakker wordt is je bloedglucosespiegel op z’n laagst omdat je dan al zo’n acht tot veertien uur niet gegeten en gedronken hebt.  Je ontbijt is hét moment om die bloedsuikerspiegel weer op peil te krijgen. Dit is niet alleen belangrijk als je daarna een ochtendrit gaat maken, maar ook om later op de dag snaaigedrag tegen te gaan en om je verbrandingsmotor te activeren. Als we het hebben over ontbijt denken we vaak alleen aan eten, terwijl het vooral voor wielrenners enorm belangrijk is om ook genoeg te drinken. Voor veel mensen is te weinig drinken een valkuil. Je doet er verstandig aan om een halfuur voordat je gaat fietsen een halve liter water te drinken, dit om dehydratatie te helpen voorkomen. Een verlies van 2% lichaamsgewicht door vochtverlies geeft een prestatieverlies van 20%!

Hier in Spanje eten de meeste mensen vaak nog steeds geen ontbijt. Slechts een kopje sterke koffie in de ochtend is naar hun mening genoeg. Vaak wordt er dan rond een uur of 10 wel een geroosterde boterham met een typisch Spaanse tomatenpuree gegeten. Maar ook in Nederland zijn er nog veel mensen waarbij het ontbijt niet voldoet aan datgene wat ze nodig zouden hebben.

Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid informatie te vinden op het internet wat betreft voeding. Vaak met aan de ene kant het Voedingscentrum en aan de andere kant de foodbloggers, wie moeten we nu geloven? Gelukkig zijn ze het met 1 ding eens; Variëren is belangrijk! Dit is daarom ook geen preek tegen dat Hollandse witte-boterhammen-met-hagelslag ritueel, maar probeer dit eens een paar keer per week te vervangen door een andere variant. Havermout is daarmee een goede afwisseling in je voedingspatroon. Dit omdat het een bron is van vezels en proteïne, maar dan weer weinig vet bevat. Het heeft een hoge concentratie langzame koolhydraten, dit zorgt voor een trage energielevering waardoor jij sneller gaat fietsen!

Havermoutpap
Benodigdheden voor 1 portie;
250ml plantaardige melk(bijvoorbeeld soja-, amandel- of havermelk)
+/- 25 gram havermout vlokken
Mespunt kaneel
Een (halve) banaan

Optioneel:
Theelepel cacao
Theelepel pindakaas
Blauwe bessen

Bereiding:

Giet de plantaardige melk in een klein steelpannetje en zet het op middelhoog vuur, voeg de havervlokken en kaneel toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Laat het dan op laag vuur ongeveer 4 minuten doorkoken en wanneer het een dikkere pap word, is je havermoutpap klaar! Voeg eventueel nog een theelepel rauwe cacao poeder toe voor een chocolade sensatie, en/of een theelepel pindakaas om nog meer smaak toe te voegen. Als laatste snijd je een (halve) banaan in stukjes en voeg je eventueel nog wat blauwe bessen toe.

Eet smakelijk!

 

Ger
Oprichter

Ik ben eigenaar en oprichter van Andalusië Fietsreizen. Sinds februari 2011 begeleid ik mijn gasten door de bergen rondom Ronda. Als gepassioneerd fietser heb ik vele streken in Europa (en Noord Amerika) mogen bezoeken op de fiets.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.