Menu

VEILIG AFDALENVoor veel gasten die in Andalusië komen fietsen is het de eerste keer of één van de weinige keren dat ze bergen zien. Het plaatselijke viaduct of de brug afstormen is in de eigen omgeving de spannendste afdaling. Omdat er toch veel meer aan is dan enkel snel naar beneden rijden geven we jullie 5 tips die het afdalen vergemakkelijken.

5 tips voor het afdalen

 • Rem voor de bocht:
  Oke je bent enthousiast en wil die eerste afdaling meteen met hoge snelheid naar beneden denderen. Maar dan blijkt die ene bocht op het laatste moment net iets scherper te zijn dan je had kunnen vermoeden. Met een slipper tot gevolg. Daarom raden wij aan niet in de bocht een groot stuk te willen vertragen als je moet corrigeren. Anticipeer en rem daarom het grootste deel voor de bocht, dan kun je mooi de bocht insturen en de fiets laten lopen, indien nodig kan je eventueel nog corrigerend bijremmen.
 • Kijk vooruit!:
  Velen onder ons staren naar de grond en dan meestal maar een paar meter voor zich uit. Kijk altijd zo ver mogelijk vooruit en in de richting waar je wil uitkomen. Je zal merken dat de bochten een stuk makkelijker gaan.
 • Daal naar eigen gevoel:
  Het heeft geen zin je te willen spiegelen aan de persoon voor jou. Als hij een fout maakt, maak je hoogst waarschijnlijk de zelfde. Hou dan ook genoeg afstand. Kies de snelheid en de lijnen waar jij je het best bij voelt. Als je beneden toekomt en je denkt “dit had nog net iets sneller gekund” dan heb je de juiste afdaling gereden.
 • Onderin de beugel:
  Vaak zien we mensen met de handen vastgeroest bovenaan het stuur. Neem bij het dalen het stuur onderin vast. Niet alleen komt er zo meer druk/grip op het voorwiel, maar heb je ook meer controle over je fiets. Bovendien #FREESPEED!
 • Buiten – Binnen – Buiten:
  Kijk hiervoor naar de afbeelding op de pagina. Het is een bochtentechniek die de scherpte van de bocht opmerkelijk verkleint. Deze techniek is een handig middeltje om je bocht zo stomp mogelijk te maken en dus ook zo min mogelijk snelheid te verliezen. Let hierbij wel op dat je enkel jouw deel van het rijvak gebruikt!

Denk erom! Safety First!