Menu

Fietsreis Poznan – Ronda

Dit bericht is het eerste in een serie over mijn fietsreis van Poznan naar Ronda in de zomer van 2015 over 3.600km. In elk bericht komt een deel van het reizen per fiets aan de orde. Vandaag begin ik met het samenstellen van de route. De fiets, mijn kleding (wassen), voeding en logies komen zeker aan de orde. Als er onderwerpen ontbreken waar je iets over wilt weten kun je op dit bericht reageren.

Route

Toen ik wist dat ik in de zomer van 2015 in Poznan (Polen) zou zijn vanwege het huwelijk van mijn zoon ontstond al snel het idee om terug te fietsen naar Ronda. Een eerste blik op de kaart (Google maps) leerde dat mij dat het iets meer als 3.250km zouden worden. Op die afstand werkt de instelling “fiets” in Google maps niet dus dat was de eerste onnauwkeurigheid. Ik heb een sterke voorkeur om op GPS te rijden dus ben ik mijn zoektocht naar routes op internet gestart naar GPS bestanden. Die bleken er veel te zijn maar uiteraard niet als een “kant en klare route”. Ik heb veel lokale sites bezocht (waarover later meer), en enkele Nederlandse sites voor langeafstandsfietsers o.a. onbegrensd fietsen van Paul Benjaminse en europafietsers.nl waren handige hulpmiddelen bij het plannen.

Het grootste vraagteken was de passage van de Alpen. Er waren voor mij 3 alternatieven; a) ten noorden van Zwitserland naar Basel, b) door Ziwitserland over de Furkapas en c) door Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland over de Splüegenpas naar Italië door de Po vlakte naar de Italiaanse kust. Ik heb lang getwijfeld tussen Zwitserland en Italië maar de Furkapas had uiteindelijk de grootste aantrekkingskracht. Na het maken van die keuze is het verzamelen van de bestanden in GPX formaat eigenlijk een klein klus.

Iets meer werk was het “netjes” maken van de route. Daarmee bedoel ik dat de verschillende delen van de routes ook op elkaar aan sloten. Ik heb dat gedaan in het gratis programma Basecamp van Garmin. De eerlijkheid gebied te zeggen dat daar wel enige ervaring en vaardigheid voor nodig is. Maar ook daarover is op internet heel veel verschillend informatie te vinden. Je kunt eventueel ook een korte cursus volgen maar dat moet je dan wel op tijd doen. Het resultaat van dat werk was een GPX bestand dat ik op mijn Garmin 810 heb geladen en voor een groot deel voor de navigatie heb gebruikt.

Een kanttekening door de praktijk van mijn reis is dat je op deze manier vaak niet weet wat voor soort route je tegenkomt. Ik bedoel daarmee de kwaliteit van het wegdek. Met name in het Oostelijke deel van Duitsland bleken veel segmenten te bestaan uit landwegen van zeer wisselende kwaliteit. Omdat ik met een race randonneur rijdt (daarover later meer) die is uitgerust met smalle banden van 25 mm en overeenkomstig hoge spanning is dat verre van ideaal. Dat leverde in de eerste week al een gebroken spaak op waardoor ik onderweg de route heb aangepast. Met Google maps heb je overigens hetzelfde probleem.

Veel plezier met je routeplanning en ik zal vragen graag beantwoorden.