Menu

fietsvakantie Andalusië
Mijn voeten op de pedalen en mijn haren in de wind. Het landschap links van mij vormt langzaam een panorama uitzicht. Mijn ijzeren ros beweegt zich langzaam vooruit over het oplopende asfalt, nog twee kilometer en ik ben boven, schat ik. Rechts van mij een enorme rotswand, die doet vermoeden dat er achter deze wand een grot te vinden moet zijn. Mijn gedachten dwalen af naar de mensen die hier dan geleefd zouden hebben, hun warmte vindend bij een klein vuurtje in de vochtige grot. Waar zouden ze op gejaagd hebben? Hoe hielden ze zichzelf, en hun familie, in leven? Het neemt altijd een groot mysterie met zich mee, en dat interesseert me. Mijn vermoeden blijkt waar, aangekomen op de top van de klim zie ik een bordje staan met “La cueva de la Pileta”, de grot bij het water.

De volgende dag parkeer ik de auto op de parkeerplaats voor de grot. Eenmaal boven, bij de ingang van de grot, staat een gids de wachten. Hij vertelt me dat er twee keer per dag een rondleiding is, maar dat we nog even moeten wachten totdat er meer mensen aanwezig zijn. Een kwartier later vertrekken we de grot in. Onze gids spreekt Engels en Spaans, onderweg komen we tientallen muurschilderingen tegen, stalagmieten en stalactieten. Een van de indrukwekkendste grotten die ik ooit gezien heb.

In zuid Spanje zijn veel verborgen pareltjes te vinden, zo is la cueva de la Pileta er één van. Deze bezienswaardigheid vind je net achter het dorpje Benaoján in de Serrania de Ronda. Deze grot is ontdekt door José Bullon, een lokale boer, in 1905. In die tijd werd de grot nog ‘Cueva de los letreros’(Grot van de letters) genoemd, vanwege de vele muurschilderingen. Deze muurschilderingen zijn meer dan 20.000 jaar oud. Er zijn tekeningen van paarden, vissen, geiten, herten en buffels gevonden, maar ook verticale strepen die kalenders moeten voorstellen. In de tekeningen is duidelijk te zien dat zij meerdere tijdperken vertegenwoordigen, te zien aan de kleuren van de kunstwerken, geel, rood of zwart. Daarnaast zijn er potten, gereedschappen en beenderen gevonden.

De grot is twee keer per dag met een gids te bezichtigen. Tussen 10.00 en 13.00 uur en 16.00 en 18.00 uur. De exacte aanvangstijd hangt af van het aantal bezoekers, er geldt een maximum van 15-20 personen. De entree bedraagt 8 euro en het is verboden in de grot te fotograferen. Rondleiding vinden plaats met olielampen.
Kijk ook eens op:
http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g608977-d276055-Reviews-Pileta_Caves_Cueva_de_la_Pileta-Benaojan_Province_of_Malaga_Andalucia.html