Menu

In oktober 2015 was Aart Beekman in Ronda te gast. Voor het clubblad van WV Salt-Boemel schreef hij het volgende verslag.
Deze keer is de Puerto de las Palomas aan de beurt. Deze pas ligt in de buurt van Ronda in het Spaanse Andalusië.

In oktober van dit jaar besloot ik mijn fietsseizoen te beëindigen met een fietsreisje naar Andalusië. Ger de Heus runt sinds een aantal jaren een bedrijfje dat ‘Andalusië Fietsreizen’ heet. Pleisterplaats is het mooie Ronda. In voor- en najaar kun je daar terecht voor het maken van mooie toertjes. Een van die ritjes voert over de Puerto de las Palomas, de pas van de duiven letterlijk vertaald. De Ronde van Spanje is hier al meerdere malen gepasseerd.

Op mijn gehuurde Trek rijd ik op een zonnige ochtend Ronda uit, richting Montecorto. Vanaf het stuwmeer, waar je nog redelijk vlak fietst, gaat de weg naar de pas linksaf en direct een stuk steiler omhoog. Rechts ligt het witte dorpje Zahara. De klim gaat rechtdoor, ik kies ervoor om even rond te kijken. De weg rechtsaf naar het centrum is steiler dan de weg naar de pas. Vanaf een pleintje kijk je richting stuwmeer en de witte plaatsjes daarachter. Prachtig!

Een kleine afdaling over een hobbelweggetje brengt me weer op de hoofdweg naar de pas. De hele weg naar de top is er bijna geen boom die je het uitzicht belemmert en heb je daarom voortdurend zicht op het stuwmeer. Na een stukje vals plat begint de klim pas echt met mooie haarspelden. Niet echt steil, maar wel met de allure van een echte col. Hier is het zoeken naar een goed ritme. Heb je dat eenmaal gevonden dan fiets je zo in dit prachtige decor naar de top.
Het bordje bovenop meldt dat ik op 1357 meter zit. Mijn hoogtemeter en de informatie op internet zeggen anders: Ik ben in een kleine 13 kilometer ruim 800 meter gestegen naar een hoogte van 1183 meter.

Dit was een van mijn laatste beklimmingen dit jaar, maar ontegenzeggelijk de mooiste!